วันจันทร์ที่ 22 มกราคม พ.ศ. 2561

ພຶດຕິກຳສ່ຽງເປັນພະຍາດ ເບົາຫວານ-ຄວາມດັນ-ໄຕວາຍ ພ້ອມກັນ

ພຶດຕິກຳສ່ຽງເປັນພະຍາດ ເບົາຫວານ-ຄວາມດັນ-ໄຕວາຍ ພ້ອມກັນເລີຍ...ຈຣາາາ

3 ພະຍາດມາແຮງຂອງຄົນໃນເມືອງ ໂດຍສະເພາະໄວອາຍຸເຮັດວຽກທີ່ຫຼາຍຄົນໜ້າຈະຮູ້ຈັກກັນດີແມ່ນ ພະຍາດເບົາຫວານ ຄວາມດັນເລືອດສູງ ແລະ ພະຍາດໄຕວາຍ ເຊິ່ງທັງ 3 ນີ້ເຖິງວ່າຈະມີປັດໄຈມາຈາກກຳມະພັນສ່ວນໜຶ່ງ ແຕ່ແທ້ໆແລ້ວສາເຫດຫຼັກໆ ທີ່ເຮັດໃຫ້ຮ່າງກາຍເປັນພະຍາດເຫຼົ່ານີ້ໃນສະໄໝນີ້ມັກມາຈາກພຶຕິກຳໃນການກິນ ແລະ ການໃຊ້ຊີວິດທີ່ທຳລາຍໂຕເອງຢູ່ຕະຫຼອດເວລາເປັນປະຈຳມື້ລະນ້ອຍ ຢ່າງບໍທັນຮູ້ສຶກໂຕ

ຮ້າຍແຮງໄປກວ່ານັ້ນ ແທນທີ່ຄົນໆໜຶ່ງຈະເປັນພຽງພະຍາດດຽວ ແຕ່ດຽວນີ້ມີແນວໂນ້ມວ່າຜູ້ປ່ວຍ 1 ຄົນ ຈະມີພະຍາດປະຈຳໂຕຫຼາຍກວ່າ 1 ພະຍາດ ໂດຍສະເພາະ 3 ພະຍາດ ທີ່ກ່າວໄປຂ້າງເທິງທີ່ມັກຈະມາພ້ອມກັນ ຫຼື ຄ່ອຍໆເພີ່ມເຂົ້າມາເທື່ອລະພະຍາດ ຖ້າເຮົາບໍເບິ່ງແຍງໂຕເອງໃຫ້ດີຂຶ້ນຍັງໃຊ້ຊີວິດຢູ່ແບບເດີມ ຫຼື ບໍເຂົ້າຮັບການຮັກສາກັບແພດຢ່າງຖຶກວິທີີ

ພຶດຕິກຳສ່ຽງພະຍາດເບົາຫວານ ຄວາມດັນເລືອດສູງ ແລະ ພະຍາດໄຕ

      • ກິນອາຫານລົດຊາດເຄັມຫຼາຍ, ຫວານຫຼາຍ, ສົມຫຼາຍ ແລະ ເຜັດຫຼາຍ
      • ຄວາມເຄັ່ງຕຶງສະສົມໃຊ້ຊີວິດຟ້າວຟັ່ງຕະຫຼອດ
      • ກິນອາຫານທີ່ມີຄຸນຄ່າທາງໂຄສະນາການຕ່ຳ ເຊັ່ນ ອາຫານກະປ໋ອງ ແລະ ອາຫານສຳເລັດ
        ຮູບອື່ນໆ ເປັນຕ້ນ
      • ພັກຜ່ອນບໍ່ພຽງພໍ

ຊີວິດດີເລີ່ມຕົ້ນຈາກການປັບປ່ຽນພຶດຕິກຳການກິນ

ຖິ້ມຄວາມຢາກ ຄວາມແຊບທີ່ຕາມໃຈປາກອອກໄປແລ້ວມາກິນອາຫານຕາມນີ້ເບິ່ງ ຮັບຮອງວ່າທ່ານຈະສັງເກດເຫັນການປ່ຽນແປງໃນຮ່າງກາຍຂອງທ່ານໄດ້ຢ່າງໄວແນ່ນອນ

1. ໃນໜຶ່ງມື້ໃຫ້ໄດ້ເຄິ່ງໜຶ່ງເປັນຜັກ ຫຼື ຫມາກໄມ້ສົດ ອີກເຄິ່ງໜຶ່ງເປັນໂປຕີນ ໄຂມັນຕ່ຳແຕ່ຫຼູດທາດແປ້ງ ເຊັ່ນ ຕຳສົ້ມ (ລົດຊາດບໍ່ແຮງ) ກິນກັບໄຂ່ ແລະ ຕົ້ມຈືດໝາກຣະ

2. ໂປຣຕີນທີ່ກິນມາຈາກກຳມະວິທີຕົ້ມ ແລະ ໜຶ້ງ ບໍ່ໃຊ້ວິທີຜັດ ຫຼື ທອດ ເຊັ່ນ ໄກ່ໜຶ່ງ ແລະ ປາໜຶ່ງ ເປັນຕົ້ນ

3. ຖ້າຢາກກິນອາຫານປະເພດ ຂົ້ວ ແບບໄວໆສາມາດໃຊ້ນ້ຳມັນໝາກກອກ (ທີ່ບໍ່ແມນແບບ Extra Virgin ທີ່ທົນຄວາມຮ້ອນບໍ່ໄດ້) ຫຼື ອາດຈະຜັດກັບນ້ຳເພື່ອເຮັດໃຫ້ສຸກໂດຍບໍ່ຕ້ອງໃຊ້ນ້ຳມັນ

4. ຢ່າເຜີກິນໂປຕີນຫຼາຍເກີນໄປ (ຈົນຫຼາຍກວ່າຜັກ, ໝາກໄມ້ ຫຼື ກິນແຕ່ໂປຕີນຢ່າງດຽວ) ເພາະເປັນການເພີ່ມຄວາມສ່ຽງໃຫ້ໝາກໄຂ່ຫຼັງເສື່ອມລົງໄດ້ເຊັ່ນກັນ ມື້ຫນຶ່ງໆ ສຳລັບໄວໜຸ່ມໃຊ້ພະລັງງານຫຼາຍ ຄວນກິນໂປຣຕີນບໍ່ເກີນ 500 ກຼາມ ຫຼື ເຄິ່ງກິໂລກຼາມ ທັງໝົດລວມເຖິງຊີ້ນສົດ, ໄຂ່, ຖົ່ວ, ເຫັດ ແລະອື່ນໆ ທີ່ມີໂປຣຕີນເປັນສ່ວນປະກອບສຳຄັນຖ້າມື້ໃດໃຊ້ພະລັງງານນ້ອຍ ຫຼື ເປັນຜູ້ສູງອາຍຸຸຄວນເລືອກການກິນໂປຣຕີນນ້ອຍລົງໄປອີກເພາະໃຫ້ໄປເນັ້ນທີ່ຜັກ ແລະໝາກໄມ້ແທນຈະດີກວ່າ

5. ຫລູດແປ້ງ ແລະນ້ຳຕານທີ່ມາຈາກອາຫານຄາວ ແລະອາຫານຫວານ

6. ເລືອກກິນຜັກ ແລະໝາກໄມ້ຢ່າງຫຼາກຫຼາຍປ່ຽນໄປເລື້ອຍໆ ບໍ່ຄວນກິນຜັກໝາກໄມ້ແບບເກົ່າຊ້ຳໆ ເພື່ອໃຫ້ໄດ້ຄຸນຄ່າທາງສານອາຫານທີ່ຫຼາກຫຼາຍຍິ່ງຂຶ້ນ

7. ຍັງມີຄວາມຈຳເປັນທີ່ຈະຕ້ອງກິນອາຫານໃຫ້ຄົບ 5 ໝູ່ຢູ່ ແຕ່ຫຼູດ ຫຼື ຈຳກັດອາຫານປະເພດແປ້ງ, ນ້ຳຕານ, ໄຂມັນ(ບໍ່ດີ) ເທົ່ານັ້ນ (ໃນກໍລະນີທີ່ຍັງບໍ່ເປັນພະຍາດຫຍັງ)






ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น